صندوق سرمایه‌گذاری چیست؟
تاريخ: 1402/03/23

صندوق سرمایه‌گذاری چیست؟

صندوق‌های سرمایه‌گذاری نهاد مالی هستند که به منظور مدیریت حرفه‌ای دارایی سرمایه‌گذاران و با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار تاسیس شده‌اند و تحت نظارت این سازمان فعالیت می‌کنند

 

برای اینکه بهترین تصمیم را برای سرمایه‌‌گذاری بگیرید، ناگزیر به بررسی گزینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری هستید؛ امروزه که بسیاری از افراد با مسائل مختلفی مانند مشغله زیاد،کمبود وقت، عدم دانش یا تجربه حرفه‌ای درباره فرصت‌های سرمایه‌گذاری، ترس از ریسک و عدم اعتماد به بازگشت سرمایه و... مواجه هستند، صندوق‌های سرمایه‌گذاری گزینه مناسبی برایشان به شمار می‌رود. 
صندوق‌های سرمایه‌گذاری نهاد مالی هستند که به منظور مدیریت حرفه‌ای دارایی سرمایه‌گذاران و با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار تاسیس شده‌اند و تحت نظارت این سازمان فعالیت می‌کنند. صندوق سرمایه‌گذاری با جمع‌آوری وجوه سرمایه‌گذاران و با استفاده از دانش و تخصص کافی در زمینه مدیریت سبد دارایی، این امکان را برای سرمایه‌گذاران فراهم می‌کنند که با هر میزان درآمد و دارایی، در سبدی متنوع از اوراق بهادار شامل اوراق مشارکت، گواهی سپرده، سهام و سایر دارایی‌های مالی سرمایه‌گذاری نموده و از مزایای حاصل از آن بهره‌مند شوند.
در واقع می‌توان گفت صندوق سرمایه‌گذاری نهادهای واسطی است که سرمایه‌های کوچک و خرد را از عموم جامعه اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی جمع‌آوری نموده و آنها را به سرمایه‌گذاری در مقیاس بزرگ اختصاص می‌دهد.
در کشورمان ایران نخستین صندوق‌های سرمایه‌گذاری با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را در بازار سرمایه آغاز کرده‌اند. در حال حاضر بیش از ۱۲۸ صندوق سرمایه‌گذاری، موفق به دریافت مجوز فعالیت از سازمان بورس و اوراق بهادارکشور شده‌اند. لیست کامل صندوق‌ها از طریق سایت فیپیران(مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران)در دسترس افراد می‌باشد.

انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری کدامند؟

صندوق‌های سرمایه‌گذاری از مزایایی بسیاری برخوردارند. یکی از مزایای این صندوق‌ها، متنوع بودن آنها و فراهم آوردن امکان انتخاب، متناسب با انواع سلیقه‌ها و سطوح ریسک‌پذیری افراد است. ترکیب دارایی این صندوق‌ها با توجه به ماهیت‌شان توسط مدیران این صندوق‌ها قابل تعیین خواهد بود؛
  تفاوت اصلی میان انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری، در ترکیب دارایی‌های آنهاست. در بازار سرمایه ایران، صندوق‌ها براساس ترکیب دارایی‌ها به انواع "صندوق سرمایه‌گذاری در "سهام"، " مختلط" و "با درآمد ثابت" تقسیم می‌شوند.


• صندوق سرمایه‌گذاری در سهام:حداقل ۷۰ درصد از دارایی‌های این نوع از صندوق‌ها در بازار سهام و مابقی آن در دارایی‌های با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌شود این نوع از صندوق‌ها با توجه به ماهیتشان عموما از نوع صندوق‌های پرریسک به شمار می‌روند و در ازای ریسک بالاتر، معمولا حاشیه سود بیشتری را برای سرمایه‌گذارانشان به ارمغان خواهند آورد. 


• صندوق سرمایه‌گذاری مختلط: حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۶۰ درصد از دارایی‌های این نوع از صندوق‌ها در بازار سهام و مابقی در دارایی‌های با درآمد ثابت سرمایه‌گذاری می‌شود این صندوق‌ها همانطور که از نامشان پیداست ضمن اینکه شرایط متوسطی از بابت تحمل ریسک دارند، سوددهی آنها نیز از همین شرایط تاثیرپذیر خواهد بود. 


• صندوق سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت: حداقل ۷۵ درصد از دارایی‌های این صندوق‌ها در اوراق با درآمد ثابت و یا سپرده‌های بانکی سرمایه‌گذاری می‌شوند و می‌توانند حداکثر 25 درصد دارایی‌ها را در بازار سهام سرمایه‌گذاری کنند. ریسک در این صندوق‌ها عموما به صورت حداقلی بوده و سوددهی ثابت و قابل انتظاری را نصیب سرمایه‌گذاران خود خواهند کرد. 

هر صندوق چه ارکانی دارد؟

ارکان صندوق متشکل از تیمی است که صندوق را مدیریت و بر عملکرد آن نظارت می‌کنند. این ارکان با هدف فراهم‌آوردن عملکرد مطلوب صندوق‌ها‌ی سرمایه‌گذاری تشکیل شده و به شرح زیر می‌باشند:


• مجمع صندوق:بالاترین رکن صندوق سرمایه‌گذاری بوده که با حضور حداقل نصف دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز و دارای حق رأی در صندوق رسمیت می‌یابد. دارندگان واحدهای سرمایه‌گذاری ممتاز، در ازای هر واحد سرمایه‌گذاری ممتاز یک حق رأی دارند. 
• مدیر صندوق: شخصیتی حقوقی است که اداره‌کننده صندوق بوده و تصمیم در مورد نحوه سرمایه‌گذاری منابع صندوق را بر عهده می‌گیرد.
• متولی: شخصیتی حقوقی است که نماینده سرمایه‌گذاران در صندوق می باشد و نظارت بر نحوه مصرف منابع صندوق از وظایف ایشان است.
• ضامن نقدشوندگی: فلسفه وجودی ضامن نقدشوندگی این است که تحت هر شرایط، سرمایه‌گذار بتواند منابع حاصل از فروش واحدهای سرمایه‌گذاری خود را دریافت نماید. 
• حسابرس: موسسه حسابرسی معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار است که تهیه گزارش‌های حسابرسی برای صورت‌های مالی صندوق را با رعایت استانداردهای حسابرسی برعهده دارد. 
 

در ادامه نیز انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری و ویژگی‌های آن در شرکت تامین سرمایه بانک ملت تشریح خواهد شد