تعریف
سرمایهگذاری جسورانه فرایندی است که طی آن وجوه جمعآوری شده از سوی سرمایهگذاران همراه با کمکهای مدیریتی افراد متخصص و با تجربه، در اختیار شرکتهای نوپا و دارای توان بالقوه برای رشد و توسعه، قرار میگیرد. سرمایهگذاران جسورانه با مالکیت در سهام شرکتهای نوپا منابع مالی مورد نیاز را فراهم نموده و برای پوشش ریسک سرمایهگذاری خود و کسب سود بیشتر، در اغلب اقدامات این شرکتها به صورت فعالانه مشارکت نموده و همواره با جهتگیری بلندمدت، تجربیات و تخصص خود را در اختیار آنها قرار میدهند تا در آینده به بازدهی مالی قابل توجهی دست یابند.
صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه نهادهایی هستند که سرمایه خود را از طریق شرکای محدود تامین نموده و با مدیریت صحیح آن وجوه، اقدام به سرمایهگذاری در شرکتهای نوپا با هدف بازدهی بالا مینمایند. این صندوقها معمولا دارای ظرفیت بالای سرمایهگذاری و بودجه کافی جهت انجام مطالعات ریزکاوی و راستی آزمایی هستند و در حوزههایی که از قبل مشخص شدهاست، اقدام به سرمایهگذاری مینمایند.
مزایای صندوق جسورانه
تنوعبخشی در پرتفوی شرکتهای سرمایهگذاری، یکی از بنیادیترین اصول سرمایهگذاری محسوب میشود. یکی از مهمترین ابزارهای تنوعبخشی و پوشش ریسک، صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه میباشد که بر اساس مطالعات صورت گرفته عملکرد آنها کاملاً متأثر از شرایط اقتصادی نبوده و این امر سبب پوشش ریسک پورتفوی سرمایهگذاری میگردد. معمولاً حتی در شرایط نابسامان اقتصادی نیز وضعیت شرکتهای نوپا و دارای فناوری، مخصوصاً در حوزه خدمات مطلوب میباشد. کاهش هزینهها به واسطه صرفهجویی ناشی از مقیاس، تیم مدیریتی فعال و متخصص در حوزه سرمایهگذاری جسورانه و تواناییهای خاص مجموعه ملت از مزیت رقابتی نسبی در مقایسه با سایر صندوقهای جسورانه برخوردار میباشد. از دیگر مزایای سرمایهگذاری جسورانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حمایت و تامین مالی اکوسیستم دانشبنیان
- کمک به توسعه کسبوکارهای مبتنی بر فناوری
- توسعه و تجاریسازی داراییهای فکری
- هدایت منابع مالی خصوصی و عمومی به سمت اقتصاد دانشبنیان و شرکتهای نوپا
- افزایش ارزش افزوده تولید داخلی از طریق سرمایهگذاری در کسبوکارهای نوپا
- استفاده از توان و تجربه افراد متخصص در بهبود و توسعه کسبوکارهای نوپا
فرایند سرمایهگذاری صندوق جسورانه
استفادهکنندگان از خدمات صندوق جسورانه
کارآفرینان
کارآفرینان همان شرکتهای سرمایهپذیری هستند که جهت رشد بیشتر به تامین منابع مالی نیاز دارند. لازم به ذکر است که شرکتهای سرمایهپذیر صرفاً به دلیل تامین مایحتاج مالی به صندوق جسورانه مراجعه نمیکنند، بلکه ارائه کمکهای مدیریتی و پایش مستمر و پیوسته کسبوکار، استفاده از شبکه ارتباطات برای فروش، ارائه پیشنهاداتی برای بهبود مدل کسبوکار شرکتها و ... از جمله خدماتی است که صندوق جسورانه در اختیار کارآفرینان قرار میدهد. برای اطلاع از چگونگی مراحل سرمایهگذاری به بخش فرایند سرمایهگذاری مراجعه شود.
سرمایهگذاران
صندوقهای جسورانه معمولا از دو رکن اساسی تشکیل میشوند:
- موسس یا GP
- سرمایهگذار یا LP
معمولاً موسسین همان مدیران صندوق جسورانه هستند که پس از انجام مراحل مورد نیاز، سرمایه جمعآوری شده را به شرکتهای سرمایهپذیر تخصیص داده و به صورت فعال به مدیریت شرکتهای موجود در صندوق خواهند پرداخت. اما معمولاً مبالغ مورد نیاز توسط سرمایهگذاران با مشارکت محدود (LP) تامین میشود. لازم به ذکر است این صندوق بر خلاف سایر صندوقهای سرمایهگذاری ریسک بیشتری داشته ولی انتظار میرود بازدههای بسیار بالاتری را نیز محقق نماید. سرمایهگذاران میتوانند واحدهای خریداری شده را به صورت توافقی و در بازار فرابورس به فروش برسانند. البته با توجه عدم وجود بازارگردان، اندکی ریسک نقدشوندگی برای صندوق متصور است. همچنین مطابق با دستورالعمل سازمان بورس و اوراق بهادار، حداقل سرمایه لازم برای مشارکت در صندوق جسورانه برای اشخاص حقیقی و حقوقی 100 میلیون تومان میباشد. ذکر این نکته ضروری است که در ابتدای دوره لازم نیست قیمت کل واحدها به صورت یکجا پرداخت شود، بلکه درصدی از آن به صورت نقد و مابقی در زمان درخواست مدیر بایستی توسط سرمایهگذار تامین شود. لازم به ذکر است در صورتی که مدیر درخواست تأدیه مابقی سرمایه را از سرمایهگذاران نماید و سرمایهگذار به هر دلیل امکان تامین وجه را نداشته باشد، مدیر صندوق نسبت به فروش واحدهای سرمایهگذار در بازار ثانویه اقدام خواهد کرد.
نهادهای سرمایهگذاری
صندوق جسورانه این آمادگی را دارد تا با سایر نهادهای فعال در حوزه سرمایهگذاری جسورانه وارد مذاکره شده و به صورت اشتراکی در طرحها و شرکتهای با پتانسیل بالا سرمایهگذاری کند.