پیشنهاد تشکیل کارگروه فنی، مالی و اقتصادی در ساتبا جهت احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر
تاريخ: 1404/03/04

پیشنهاد تشکیل کارگروه فنی، مالی و اقتصادی در ساتبا جهت احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر

پنل تخصصی " تامین مالی نیروگاه‌های تجدید پذیر با تاکید بر وثایق بانکی،چالش ها و راهکارها" در نهمین کنفرانس بین‌المللی و ششمین جایزه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر ایران در سالن همایش‌های برج میلاد تهران برگزار شد.

پنل تخصصی " تامین مالی نیروگاه‌های تجدید پذیر با تاکید بر وثایق بانکی،چالش ها و راهکارها" در نهمین کنفرانس بین‌المللی و ششمین جایزه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر ایران در سالن همایش‌های برج میلاد تهران برگزار شد. 
در این پنل؛ افشار سرکانیان مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک ملت، بر ضرورت تشکیل کارگروه فنی، مالی و اقتصادی در ساتبا جهت احداث نیروگاه‌های تجدید پذیر تاکید کرد و افزود: اگر بخواهیم در اجرای پروژه های نیروگاه‌های تجدیدپذیر تامین مالی کنیم، لازم است ریل گذاری خاص در این مسیر ایجاد کرد و  گام‌های عملیاتی برداشت. 
افشار سرکانیان ضمن اشاره به تجربیات گذشته بازار در استفاده از صندوق‌پروژه‌ها، شرکت‌پروژه‌ها و ابزارهای بازار سرمایه، تأکید کرد: نباید صرفا مجوز صادر کرد؛ باید نگاهمان به ظرفیت‎های ارزی و ریالی کشور نیز باشد. 
او با اشاره به 15 ابزار مالی در دسترس برای پروژه های کشور ادامه داد: ما ابزار به اندازه نیاز کشور در اختیار داریم اما مسئله این است که باید پروژه‌ها را طوری طراحی کنیم که با ساختار بازار پول و سرمایه تطبیق‌پذیر باشند، نه اینکه فقط ابزارها را معرفی کنیم و در عمل خروجی نداشته باشیم.


معاون برنامه‌ریزی و نوآوری ساتبا اعلام کرد: 
تأمین مالی فقط زمانی امکان‌پذیر است که پروژه اقتصادی باشد


در ابتدای پنل، امیر دودابی‌نژاد، معاون برنامه‌ریزی و نوآوری ساتبا، با ترسیم تصویری از روندهای تامین مالی انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران گفت: ما سه دوره را پشت سر گذاشتیم؛ از قراردادهای خرید تضمینی تا قراردادهای ماده ۱۲ و حالا به مدل‌های بازار محور و تابلوی سبز بورس انرژی رسیده‌ایم اما هیچ‌کدام بدون اقتصاد قابل دفاع، راه به جایی نمی‌برند.
او با تأکید بر فرصت سرمایه‌گذاری در مولدهای کوچک خانگی گفت: اگر فقط ۱۰ درصد از مشترکان خانگی کشور، پنل خورشیدی و ذخیره‌ساز نصب کنند، ظرفیتی معادل ۱۵ هزار مگاوات ایجاد خواهد شد؛ که این خود می‌تواند زمینه تامین مالی خرد و گسترده را فراهم کند. 


مدیرعامل بورس انرژی اظهار داشت:
نبود شاخص مرجع در بازار انرژی، مانعی برای توسعه ابزارهای مالی


محمد نظیفی، مدیرعامل بورس انرژی با اشاره به تمرکز بر موضوع توسعه ابزارهای بازار سرمایه گفت: ما هنوز در حوزه برق و انرژی شاخص مرجع نداریم. این یعنی سیاست‌گذار نمی‌تواند از نوسانات قیمتی بازار، سیگنال دقیقی برای برنامه‌ریزی بگیرد. توسعه بازار مشتقات برق نیازمند همین شاخص است. 

مدیرعامل خدمات مالی گروه مپنا:
صندوق‌های آفتک، حلقه واسط صنعت، بازار و سرمایه‌گذاران

 
بهنام محسنی با معرفی مدل‌هایی مانند صندوق آفتک (Exchange Traded Funds) گفت: ما در گروه مپنا با دو بانک بزرگ کشور، بانک ملت و بانک تجارت، تفاهماتی برای اجرای این مدل‌ها داریم. هدف این است که مصرف‌کننده، تولیدکننده و سرمایه‌گذار را در یک زنجیره تأمین پایدار برق تجمیع کنیم.
او با اشاره به ساختار "هلدینگ‌پروژه" افزود: در این مدل، شرکت‌هایی که خواهان برق پایدارند، به جای خریدار صرف بودن، در ساختار مالکیتی پروژه سهیم می‌شوند و این خود یک نوع رفع تعهد سرمایه‌گذاری در صنعت برق است.

تجربه شکست‌های گذشته را باید جدی گرفت


در پایان این پنل تخصصی مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک ملت با اشاره به پروژه‌هایی که در قالب شرکت پروژه یا صندوق پروژه اجرا شده‌اند، گفت: «ما مواردی داشتیم که با بازدهی منفی مواجه شدند که نباید بدون رفع چالش‌های قبلی دوباره به همان مسیر رفت. پروژه‌های تجدیدپذیر مزیتی چون دوره ساخت کوتاه دارند و این فرصت را باید غنیمت شمرد. 
سرکانیان در جمع‌بندی نهایی این پنل اظهار داشت: تأمین مالی پروژه‌های تجدیدپذیر شدنی است، به شرطی که دغدغه‌های بازار پول و سرمایه دیده شود، ابزارها بومی‌سازی شوند، و پروژه‌ها نیز با ساختار مالی تطبیق‌پذیر طراحی شوند.