توسعه ابزارهای تامین‌مالی از مهم‌ترین برنامه‌های نهاد ناظر در حمایت از رونق تولید
تاريخ: 1398/02/25

توسعه ابزارهای تامین‌مالی از مهم‌ترین برنامه‌های نهاد ناظر در حمایت از رونق تولید

ایفای نقش تامین مالی از طریق توسعه ابزارهای تامین مالی در سال‌های گذشته همواره از مهم‌ترین برنامه‌های نهاد ناظر بازار سرمایه در پیشبرد اهداف ملی و حمایت از رونق تولید داخلی بوده‌است.
معاون تامین مالی شرکت تامین سرمایه «بانک ملت» ضمن بیان مطلب بالا در گفت و گو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، گفت: در سال‌های اخیر این موضوع با شناخت بیشتر بنگاه‌های اقتصادی و عامه سرمایه‌گذاران، عمق بیشتری پیدا کرده است؛ استقبال در طرف تقاضا در کنار مزیت‌های تامین مالی از طریق بازار سرمایه، سبب شده که شرکت‌های بیشتری به این نوع از تامین مالی روی آورند.

وی ادامه داد: این موضوع سبب ایجاد گشایش بیشتری در تامین مالی صنایع داخلی شده است؛ همچنین استفاده دولت از بازار سرمایه به عنوان منبع تامین مالی و همچنین انتشار اوراق خزانه اسلامی سبب تسریع فرآیند تسویه با طلبکاران از دولت شده است.

علی عالی زاده تصریح کرد: با توجه به امکان انجام معاملات ثانویه برای این اوراق، دارندگان اوراق خزانه اسلامی در صورت نیاز به منابع مالی جهت ادامه فعالیت‌های خود، می‌توانند این اوراق را به فروش رسانده و مبالغ مورد نیاز را در سریع‌ترین زمان ممکن تامین کنند که به نوبه خود موجب سرعت‌بخشی به عملیات تولید و ارائه خدمات در اقتصاد خواهد شد.

معاون تامین مالی شرکت تامین سرمایه بانک ملت، در ادامه به روش‌های تامین مالی برای بنگاه های اقتصادی از طریق بازار سرمایه اشاره و بیان کرد: تامین مالی از طریق بازار سرمایه در قالب انتشار انواع اوراق بهادار یا ایجاد نهادهای مالی انجام می‌شود. در حال حاضر اوراق بهادار در دسترس، جهت تامین مالی شامل اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق مرابحه، اوراق سفارش ساخت، اوراق رهنی، اوراق خرید دین، اوراق منفعت و اوراق سلف موازی استاندارد هستند.

این کارشناس بازار سرمایه هر کدام از این اوراق را برای مقاصد خاص کاربردی دانست و گفت: به طور مثال بنگاه‌های اقتصادی که به منظور خرید یک دارایی خاص نیاز به تامین مالی دارند، می‌توانند این امر را از طریق انتشار اوراق اجاره (و خرید دارایی به صورت اجاره به شرط تملیک) یا انتشار اوراق مرابحه (و خرید دارایی به صورت اقساطی) انجام دهند؛ همچنین بنگاه‌های اقتصادی که به منظور تامین سرمایه در گردش، نیاز به منابع مالی دارند، می‌توانند این منابع را از طریق انتشار اوراق اجاره (به صورت فروش و اجاره مجدد دارایی‌های ثابت موجود شرکت و استفاده از وجوه حاصل از فروش دارایی جهت تامین سرمایه در گردش) یا اوراق مرابحه تامین کنند.

عالی زاده تاکید کرد: شایان ذکر است بنگاه‌های اقتصادی که محصول آنها در بورس کالا یا بورس انرژی مورد داد و ستد قرار می‌گیرد یا بنگاه‌های اقتصادی که به تولید یا بازرگانی کالاهایی اشتغال دارند که کالای مشابه آنها در بورس‌های کالایی مورد داد و ستد قرار می‌گیرد، می‌توانند جهت تامین نیاز مالی خود از انتشار اوراق سلف موازی استاندارد کالایی استفاده کنند.

معاون تامین مالی شرکت تامین سرمایه بانک ملت افزود: همچنین برای ساخت دارایی‌ها یا اجرای پروژه‌ها نیز می‌توان از اوراق سفارش ساخت، اوراق مشارکت، اوراق اجاره (در قالب اوراق اجارۀ تامین نقدینگی) و همچنین نهادهای مالی ازجمله صندوق زمین و ساختمان و صندوق پروژه استفاده کرد. برای تامین مالی بانک‌ها، شرکت‌های لیزینگ یا شرکت‌هایی که محصولات خود را به صورت اقساطی به فروش می‌رسانند نیز اوراق رهنی و اوراق خرید دین کاربرد خواهد داشت.

این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: در مجموع می‌توان گفت روش‌های بسیار متنوعی در تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی وجود دارد که به فراخور شرایط بنگاه اقتصادی، محل مصرف منابع و مقررات موجود، هر بنگاه می‌تواند از بین آنها روش مناسب تامین مالی را انتخاب کند.