توجه به بازار اولیه، یکی از راهکارهای توسعه نظام تامین مالی
تاريخ: 1398/11/30

توجه به بازار اولیه، یکی از راهکارهای توسعه نظام تامین مالی

مدیرعامل تامین سرمایه بانک ملت عنوان کرد: خروجی حجم تامین مالی در کشور رقم پایینی است و این امر در شرایط کنونی که ارزش بازار سرمایه افزایش یافته و رکوردهای خوبی از منظر رشد به ثبت رسانده بیش از پیش نمایان است.
روح‌اله حسینی مقدم مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک ملت روز شنبه 26 بهمن ماه در کنفرانس توسعه نظام تامین مالی در صنعت نفت که با حضور صاحب‌نظران بازار سرمایه و جمعی از مدیران و تصمیم‌سازان صنعت نفت برگزار گردید، در خصوص موضوع تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی گفت: در کشور ما همایش‌ها، نشست‌ها و سمینارهای مختلفی در خصوص تامین مالی برگزار می‌شود اما با این حال خروجی رقم تامین مالی در کشور عدد خیلی پایینی است و این امر در شرایط کنونی که ارزش بازار سرمایه افزایش یافته و رکوردهای خوبی از منظر رشد به ثبت رسانده بیش از پیش نمایان است.
مشکل این امر در محدود بودن یا عدم انعطاف ابزارهای تامین مالی نیست و آنچه به زعم بنده نیازمند توجه بیشتر است، توجه به بازار اولیه در کنار بازار ثانویه است.
حسینی مقدم در خصوص پروژه های قابل مطرح شدن در بازار اولیه گفت: یکی از حوزه‌های بازار اولیه که ما در حال حاضر برای صنعت پتروشیمی در حال تلاش هستیم و فکر می‌کنیم مثمر ثمر نیز واقع شود، بخش خوشه‌های یک صنعت است. اگر زنجیره یک محصول را از ابتدا تا انتها به درستی بررسی نمائیم، متوجه وجود شرکت‌هایی در زنجیره خواهیم شد که نیاز به طرح توسعه منابع مالی دارند و شرکت‌ها، بنگاه‌ها و یا افراد دیگری که منابع مالی در اختیار دارند؛ لذا در خوشه‌های یک صنعت می توان شرکت‌هایی را پیدا کرد که مازاد منابع دارند و می توانند سرمایه گذاری انجام دهند و شرکت‌هایی که طرح‌های توسعه‌ای دارند. حال اگر بتوان یک طرح کسب‌و‌کار مناسب برای طرح‌های توسعه‌ای نوشت، قطعا درک آن برای شرکت‌های حاضر در این صنعت راحت‌تر خواهد بود تا شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه؛ البته درست است که بازار سرمایه می‌تواند نقد فنی کرده و صحت محاسبات را بررسی نماید، اما درکی که افراد آن صنعت خواهند داشت بی شک بیشتر از بازار سرمایه‌ای است که قرار است اوراق را خریده و در تامین مالی مشارکت نماید.
لذا اگر بتوان ارتباط پسینی و پیشینی را درست بررسی نموده و شرکت‌های دارای مازاد منابع و کمبود منابع را به هم وصل کنیم ،هزینه تامین مالی در این شرایط به مراتب کمتر خواهد شد.
این یک روش تامین مالی از بازار اولیه است و قطعا روش‌های دیگری نیز وجود دارد.
حسینی مقدم در خاتمه سخنانش اضافه کرد: امروز نزدیک به 180 هزار میلیارد تومان منابع در صندوق‌های سرمایه‌گذاری وجود دارد. اگر این منابع به جای بازگشت به سپرده که 70 درصد منابع صندوق‌ها سپرده بانکی است و حدود 11 درصد آن در سهام که به نظر بنده اشتباه است که صندوق درآمد ثابت در سهام سرمایه‌گذاری کند و بخش اندکی از آن اوراق دولتی و شرکتی، می‌توان از این ظرفیت استفاده کرد؛ همچنین اگر به شرکت‌های تامین سرمایه یا مشاور سرمایه‌گذاری این امکان را بدهیم که در پروژه‌ها وارد شوند، می‌توانند منابع را به بهترین شکل کانالیزه کنند.